
אז חשבתם לעבור לאירופה, ובעצם לעשות רילוקיישן לאירופה לתקופה לא ידועה של כמה שנים. מה אתם בעצם צריכים לדעת ולשקול?
נתחיל מכך שלעשות מעבר למדינה אחרת לתקופה ארוכה הוא לא נושא של מה בכך, ומעורבים בו הרבה שיקולים שיש לקחת בחשבון. עם זאת המעבר היום פשוט מאשר בעבר.
אז מה כן צריך לקחת בחשבון כאשר עוברים מדינה, בדגש על רילוקיישן לאירופה?
ויזות שהייה
אחד הדברים שיכולים להיות הכי מסובכים במעבר הוא להוציא אישורי עבודה ומגורים במדינה אליה רוצים לעבור. מדינות מפותחות לא ממהרות לתת לכל אחד להיכנס לשיטחן, ומקלות רק לבעלי מקצועות מבוקשים.
אופציה נפוצה היא רילוקשיין דרך מקום העבודה. זאת אופציה טובה לעשות מעבר למדינה אחרת כאשר מקום העבודה תומך בכך.
דבר זה יכול גם להיות פשוט יותר אם מוציאים אזרחות אירופאית כלשהי, בין אם זו אזרחות פולנית, אזרחות פורטוגלית וכו'. כולן תאפשרנה לכם לחיות ולעבוד לחיות ללא מגבלת זמן בשוק האירופאי המשותף.
כך למשל, יכול להיות לכם דרכון רומני ותוכלו לגור ולעבוד באוסטריה או צרפת (לשם הדוגמא) ללא מגבלת זמן, וללא צורך בקבלת אישור כלשהו.
החזקה של דרכון אירופאי אף עוזרת לבעלי מקצועות מבוקשים בתחום הרפואה וההייטק שיכולים במדינות רבות להוציא אישורי עבודה, אך עדיין במידה והם יהיו אזרחים אירופאים ייחסך מהם תהליך בירוקרטי של הוצאת האישורים. להרחבה בנושא קיראו את המאמר שלנו "איך להוציא דרכון אירופאי".
כמו כןף כאשר אתם מחזיקים בדרכון מתאים, אתם בעצם לא כבולים לאף מעסיק שהוציא לכם את הויזה, תוכלו כמו כל תושב מקומי להחליף עבודות ברגע שתהיה אופציה טובה יותר, בלי לפחד מסיבוכים ביורוקרטיים.
וכמובן, יש כאלו שעושים רילוקיישן לאירופה בעקבות זוגיות לאזרח אירופאי, זאת אופציה נוחה יחסית לקבל אישור שהייה, אך בדומה למקום עבודה אישור השהיה (לפחות בשנים הראשונות) קשור לזוגיות שלכם, כך שכדאי לבנות על ויזה כזאת במידה ויש לכם קשר יציב וממוסד.
מרחק מהמשפחה
אם בעבר רילוקשיין לאירופה ובכלל, היה ניתוק כמעט מלא מכל הסביבה הקרובה עם אפשרויות תקשורת מועטות ויקרות, היום בעידן האינטרנט הדבר הפך להיות הרבה יותר פשוט ונגיש. אפשר ליצור קשר עם המשפחה הרחוקה בעלות זולה ואף חינם באמצעות תוכנות ואפליקציות שונות לשיחות קוליות ווידאו.
כמו כן עלות הטיסה ליעדים קרובים יחסית כמו אירופה הפכה זולה וקלה משמעותית בזכות יותר תחרות, רפורמת "שמיים פתוחים" ומבחר טיסות הלואו-קוסט וכן השוואת מחירים באינטרנט, וכך מגורים באירופה יאפשרו לכם גישה טובה וזולה יותר (לפעמים אף בטיסות ישירות) לישראל.
זה גם נכון לצד השני, יהיה קל וזול יותר לבקר אתכם, לעומת למשל אם הייתם גרים בארה"ב, אוסטרליה ומדינות מרוחקות אחרות.
כל אילו הן אינם תחליף לקירבה פיזית לחברים והמשפחה כמובן, אין מה לעשות כאשר גרים רחוק יש געגועים גם כאשר שומרים על קשר, אך הטכנולוגיה והנגישות לטיסות הפכו את זה ליותר נוח.
הבדלי מנטליות ושפה
אחד הקשיים שכל מהגר או אדם שגר במדינה זרה לתקופה חווה, הוא קשיי שפה ומנטליות.
מעבר כזה נותן לך תחושה של עולה חדש, שכל אינטראקציה יכולה להיות מסובכת בגלל חוסר היכולת שלך לתקשר בשפת המקום. זהו קושי שלעיתים קשה להבין משום שזהו קושי שרבים מאיתנו לא נתקלו בו ולא חווינו את הרגשת העולה, שמגיע למדינה אחרת.
כמובן יעזור ללמוד את שפת המקום לפני, אך לימוד שפה ברמה טובה לוקח זמן לעתים אף מספר שנים. החלק הטוב שלאחר שתעברו למדינה יהיה לימוד השפה יהיה בקצב מהיר משמעותי בגלל הסביבה.
נושא השפה גם קריטי במקרים רבים להשתלבות בעבודה. אפילו אם בן זוג אחד עשה רילוקשיין דרך מקום העבודה שלו, בן הזוג השני יוכל להיתקל בקשיים במציאת עבודה מקצועית כאשר אינו יודע את השפה המקומית.
מעבר להבדל השפה יש גם הבדל במנטליות. אפילו אם הגעתם למשל למדינה דוברת אנגלית, ואתם שולטים היטב בשפה, עדיין יהיה פערי מנטליות שתצטרכו להתגבר אליהם.
פתרון ידוע של הרבה ישראלים שגרים באירופה הוא להתחבר לישראלים אחרים שגרים באותה מדינה וכך ליצור סביבה דוברת עברית. זו מעין בועה חברתית, שיש לה יתרונות וחסרונות.
בנוסף גם פה עולם הדיגיטל עוזר, ותוכלו להקיף את עצמכם בתוכן עברי בקלות, לקרוא בעברית ואף לראות ערוצים ישראלים דבר שהיה מסובך יותר לפני עשור או שניים.
כל הפתרונות האלו יכולים לרכך קצת את ההבדלים במנטליות, לפחות עד שמשך השהייה שלכם יעזור לכם להתרגל לנהוגי המקום והתפיסות הרווחות במדינה בה אתם גרים.
מזג אוויר
עוד עניין שכדאי לקחת בחשבון שכאשר עוברים לאירופה עוברים גם למזג אוויר שונה. כמובן שזה תלוי לאן אתם עוברים שהרי אירופה מורכבת ממספר מדינות גדול, באיחוד האירופאי חברות לא פחות מ- 28 מדינות.
יש הבדל גדול במשמעות מזג האוויר כשאתה תייר או תושב במדינה מסוימת. מזג אוויר קריר (או חמים) יכול להיות חוויה מרעננת ושונה כאשר מגיעים לכמה ימים למקום כלשהו, אך כשגרים במשנה שנים באותו זאת כבר לא חוויה שונה, אלא מציאות יום-יומית 🙂
מזג האוויר באירופה מאוד תלוי איזור, המדינות הדרומיות ומערביות כמו איטליה, ספרד ופורטוגל נהנות בחלקים גדולים מהמדינה ממזג אוויר ים תיכוני חמים יחסית ודומה למזג אוויר הישראלי. זאת בעוד המדינות במזרח, מרכז וצפון אירופה, כמו גרמניה אוסטריה, שבדיה ודנמרק הן בעלות מזג אוויר קריר משמעותית במרבית השנה. למידע על הוצאת דרכון ספרדי.
גם בנושא מזג האוויר יש התרגלות מסוימת עם הזמן, אך עדיין לא מוחלטת. לכן אם טרם החלטתם על יעד ספציפי, כדאי לחשוב מה העדפותיכם בנוגע למזג האוויר הרצוי ולראות איזה מדינות יספקו לכם אותו.
הוצאות מחיה
אחד הסיבות שגורמות להרבה אנשים לשקול מעבר לחו"ל הוא נושא יוקר המחייה בישראל, וההנחה שבחו"ל יהיה ניתן לחיות ברמת חיים גבוהה יותר מאשר היה מתאפשר להם בישראל.
בנושא הזה אין תשובה אחת לכמה משתלם יהיה המעבר, משום שכוח הקנייה (היחס בין השכר לעלויות המחייה) משתנה מאוד בין המדינות השונות ולעיתים אף באותה מדינה.
למשל עלויות המחיה בברלין זולות משמעותית לעומת למשל מינכן, למרות שפערי השכר לא כאלו משמעותיים בניהן.
נושא עלויות המחיה רלוונטי מאוד לישראלים שמתכננים לעובר לתקופה ארוכה לאירופה אך להמשיך את אותו עסק פיתחו בישראל, למשל אנשים שעוסקים בתחום האינטרנט ויכולים לנהל את העסק מכל מקום.
במקרה כזה ניתן לבחור במדינה שעלויות המחיה בה זולות משמעותית מישראל, כמו קפריסין ופורטוגל, כאשר כוח הקניה שלכם עולה משום שאתם ממשיכים להרוויח את אותה משכורת אך מקצצים בעליות המחייה שלכם יחסית לישראל.
עוד נושא מבחינת עלויות מחייה שכדאי לקחת בחשבון הוא הוצאות על ילדים. בכל האיחוד יש כמובן חוק חינוך חינם בבתי הספר, אך גם שם גנים ופעוטונים פרטיים יכולים להוסיף הוצעה מאוד משמעותית על זוגות צעירים עם מספר ילדים.
גם אם אתם בונים על חינוך פרטי כגון בתי ספר יהודים, כדאי לבדוק את העלויות הנלוות. במדינות מסוימות ניתן ללמוד בבתי ספר יהודים מוכרים כבתי ספר מוכרים וכך לשלם תעריף דומה לבית ספר ציבורי.
במקומות אחרים תעדיפו כנראה בחינוך פרטי, כך שצריך לבדוק את העלויות ולקחת אותן בחשבון.
ימי חופשה וטיולים
אם מקודם דיברנו על קשיים שיכולים להיות במעבר לאירופה, כדאי לדבר גם על יתרון מאוד גדול בחיים באירופה בהשוואה לישראל.
היתרון הראשון הוא שבמדינות רבות באיחוד כמות ימי החופשה משמעותית יותר גבוהה מישראל ובמדינות רבות הוא מעל 20 ימים בשנה למשל כמות ימי החופשה המינימליים בגרמניה הם 24 ימים, כלומר כמעט 5 שבועות.
כמו כן, מעבר לכמות ימי החופשה הגבוהים יחסית לשכירים, יש עוד יתרון והוא המיקום שלכם.
כאשר אתם גרים באירופה טיסות בתוך אירופה הופכות הן למעשה טיסות מקומיות והן זולות יותר. יותר מכך, לעיתים אפילו לא צריך לטוס ואפשר פשוט לקחת רכבת של כמה שעות נסיעה ולהיות במדינה אחרת בלי צורך לעבור בשום טרמינל ובידוק בטחוני בשדה.
וכמובן במידה רכשתם רכב, תוכלו גם לנסוע לבקר במדינות שכנות, ללא גבולות או מגבלות כלשהן למעט אולי כבישי אגרה.
אז אם משקללים את מספר ימי החופשה הגבוהים יחסית והנגישות והפשטות פשטות, יש סיכוי טוב שמגורים באירופה ישדרגו לכם משמעותית את כמות החופשות וגיוון היעדים שתהיו בהם.
לסיכום
מעבר לאירופה במסגרת רילוקיישן או בכלל, הוא שינוי מאוד משמעותי בחיים וכולל הרב שיקולים שכדאי לקחת בחשבון, משיקולים של אישורי עבודה והוצאות מחייה עד שיקולים של חינוך ומזג אוויר.
על מנת למצוא את האפשרות הטובה ביותר עבורכם, אתם צריכים לבדוק איזה מהשיקולים רלוונטי יתור עבורכם ובאיזה מדינות תוכלו לקבל מענה טוב לדברים שיותר חשובים לכם.
דבר אחד כן ניתן לומר לא משנה באיזו מדינה תבחרו, במידה ואתם זכאים, תמיד כדאי להוציא אזרחות אירופאית שתקל עליכם ועל משפחתכם לבחור במדינה המתאימה לכם ביותר ללא תלות בגורם חיצוני כמו מקום עבודה ספציפי או מדיניות הגירה.
שוקלים להוציא דרכון אירופאי? שיהיה בהצלחה!