לאחר שמדינת ליטא הצטרפה לאיחוד האירופאי בשנת 2004 היא מאפשרת ליהודית שמוצאם ממדינה זו לקבל דרכון אירופאי השייך לאיחוד האירופאי.
היתרון הגדול הוא שאזרח ישראלי יכול על פי החוק הליטאי שנחקק בשנת 2016 להחזיק באזרחות ליטאית בנוסף לאזרחות הישראלית ואינו צריך לוותר על אחת מהן.
כל מי שאחד מבני הדור הקודם במשפחתו היו תושבי ליטא, עד שלש דורות אחורה, כמו סבתא, סבתא רבא, סבא או סבא רבא יכולים באופן תיאורטי להגיש בקשה הכוללת את כל המסמכים הנדרשים ולקבל דרכון ואזרחות ליטאית.
דרכון ליטאי
הזכות לקבלת דרכון ליטאי:
• מי שיש לו הוכחות באמצעות מסמכים ליטאיים בלבד לעובדה שמישהו מבין משפחתו הקרובה התגורר בליטא בין השנים 1919 – 1940.
• אימות ובדיקת המידע האישי של מבקש הבקשה שהיא אכן תואמת את הנתונים הקיימים בארץ שאליה בוצעה ההגירה מליטא.
• כל אדם שעזב את ליטא עקב סיבות אישיות כמו עניינים משפחתיים, טיפולים רפואיים, לימודים וכו' או עקב מסיבות כלליות ופוליטיות כמו כיבוש ליטא, הפוגרומים או עליית היטלר לשלטון.
אזרחות ליטאית
תושבי ליטא בעבר כולל אלו שהתגוררו באזור ווילנה בתקופה שהייתה בשליטת פולין, אחרי שנת 1920, זכאים לקבל אזרחות ליטאית. לצורך כך יש להעביר בעת הגשת הבקשה המסודרת הוכחות כי אכן בני המשפחה שלהם מקרבה ראשונה היו אזרחים בליטא ובאזור ווילנה טרם הסיפוח לפולין.
כמו כן זכאי לקבלת אזרחות ליטאית מי שנשוי לאזרח ליטאי.
אלו שחיו בליטא בתקופה שבה הייתה תחת השלטון הסובייטי, אינם זכאים לקבל אזרחות ליטאית.
קבלת האזרחות הליטאית יוצרת נוחות והטבות לטווח הארוך כמו מעבר מהיר בשדות התעופה ללא צורך בהמתנה במחלקת ההגירה ואפשרות מעבר בין מדינה למדינה בתוך אירופה.
מי שהחליט להתגורר באחת ממדינות אירופה זוכה לתנאים ייחודיים כמו השתלבות במקומות עבודה, לימודים במחירים מופחתים, דמי אבטלה וזכויות סוציאליות נוספות שמאפשרות חיים נוחים יותר.
בעלי האזרחות הליטאית יכולים גם לטוס לארה"ב ללא צורך בקבלת ויזה, להבדיל מתושבי ישראל המחויבים להפיק ויזה כדי להיכנס למדינה זו.
אישורים ומסמכים
כדי לקבל את האזרחות יש להגיש לשלטונות ליטא מסמכים שונים כמו תעודות לידה שכולם אמורים להיות בשפה הליטאית ומאושרים על ידי חותמת אפוסטיל ונוטריון.
הליך קבלת האזרחות הליטאית
לצורך טיפול בנושא סבוך ומורכב זה, מומלץ לפנות לעורך דין שתחום עיסוקו הוא טיפול בהוצאת אזרחויות זרות ואזרחות ליטאית בפרט.
ההתנהלות היום יומית של עורכי הדין הללו מול מוסדות השלטון הליטאיים, הבנת המערכת, מיומנות בהכנת המסמכים, מציאת פתרונות יצירתיים כדי לעבור משוכות שונות, הן הסיבות שכדאי לבצע את התהליך באמצעותם.
מי שיבצע זאת באופן עצמאי לא תמיד יגיע לסוף המסלול כיוון שייתקל בכל מיני קשיים שלא יידע איך לעבור אותם. לכן הדרך הבטוחה והמומלצת היא לבצע זאת באמצעות עורך דין מנוסה.
ההליך בישראל מתנהל מול שגרירות ליטא בישראל או לחילופין דרך משרד ההגירה בווילנה בירת ליטא.
עלויות בקשת אזרחות ליטאית
לצורך הגשת הבקשה יש לשלם אגרות שונות ולבצע תרגומים של מסמכים שונים. בנוסף לכך יש לשלם לעורך דין מקצועי המייצג את הלקוח ומטפל בכל ההתנהלות הענפה מול הרשויות המוסמכות בליטא.
ההערכה היא שעלות קבלת אזרחות ליטאית תנוע סביב 8.000 ₪ לכל אדם. ברוב המקרים עורכי הדין מתחשבים בעובדה שכמה בני משפחה מגישים בקשות יחד כמו הורים וילדיהם ובמקרים כאלה המחיר לכל אדם הוא נמוך יותר.
למרות הסכום הגבוה יחסית, המטרה שווה את העלות הגבוהה והחד פעמית כיוון שבעתיד בעלי האזרחות יוכלו גם להעביר אותה לדור ההמשך שלהם.