ישראלים רבים משתעשעים במחשבה להוציא דרכון אירופאי, "לכל צרה שלא תהיה", מה שיאפשר להם בעת הצורך לעבוד ולגור באחת ממדינות האיחוד האירופי.
חלקם לוקחים את זה כמה צעדים קדימה ומתחילים תהליך של הוצאת אזרחות זרה, שמעניקה גם דרכון אירופאי נחשק של אחת ממדינות האיחוד.
הסיבות להוצאת דרכון אירופאי ברורות וכולן תומכות בהחלטה זו:
- אפשר להיות חבר באיחוד האירופי ע"י הוצאת דרכון של אחת ממדינות אירופה שמאפשר למעשה לגור בכל אחת ממדינות האיחוד האירופי.
- אפשר לעבוד בכל מקום באירופה בצורה חופשית וליהנות מהקלות ומהטבות רבות שמדינות אלה מעניקות לאזרחיהן .
- אפשר ליהנות מהביטחון היחסי של אירופה, ברוב המדינות האווירה רגועה יותר מהמזרח התיכון.

האם באירופה באמת עדיף לחיות?
התשובה לשאלה כזאת מתמצה תמיד בשורה התחתונה – מהן השאיפות שלכם והאם יתאים לכם לגור בחו"ל.
למשל יש כאלו שיעדיפו לעבור למדינה שבה יוקר המחייה נמוך יותר בישראל ביחס לפוטנציאל ההשתכרות. דבר שמשאיר בסוף בסוף היום, יותר הכנסה פנויה, דבר שאנשים רבים רואים כדבר מהותי באיכות החיים.
אחרי יעדיפו לעבור בגלל קצב החיים הרגוע יותר ביחס לקצב החיים בישראל, שיכול להעניק יותר רוגע נפשי (עם כי אחרים תופסים רוגע שכזה כסוג של 'שעמום').
תהא הסיבה אשר תהא, הגירה למדינה זרה היא תהליך ממושך שמחייב היערכות מכל הבחינות, ולכן זוהי אינה החלטה שלוקחים בין רגע.
כמובן גם אם אתם שוקלים להוציא אזרחות, לא באמת חייבים לעבור למדינה באירופה עם קבלת הדרכון, ואפשר תמיד להחזיק אותו כעוד אפשרות או 'אופציה גיבוי'.
כמו כן, בוודאי שלא חייבים להתנתק מישראל גם לאחר שעוברים לגור שם, דבר שהיום הוא הרבה יותר פשוט בעידן הדיגיטלי, קל יותר להתעדכן ולהיות בקשר עם המשפחה (אפילו בוידאו) דבר שהיה הרבה יותר מורכב, יקר, ולעיתים אף לא אפשרי לפני כמה עשורים.
היום יותר מתמיד, ישראלים פתוחים לאפשרות של מגורים ועבודה במדינה אחרת בשילוב של שהות עיקרית שם ונוכחות מסוימת בישראל, במיוחד שכיום יש טיסות ישירות למרבית מדינות אירופה.
מי יכול להוציא דרכון אירופאי?
בעיקרון, מכיוון שמוצאם של רבים בישראלים מקורו באירופה באחד משלבי הגלגול של העם היהודי, יש לא מעט מדינות שמאפשרות להוציא אזרחות לישראלים שיש להם רקע באחת מהקהילות היהודיות באותה המדינה, בדורות קודמים.
למרות מלחמות העולם והשואה, נותר תיעוד רב במכונים ובקהילות רבות, וגם גנזכי המדינות עצמם מחזיקים במסמכים אלה ואף יכולים להוציא עותקים. זה נכון למדינות כמו פולין, רומניה ומדינות רבות באיחוד שהיו בהן קהילות פעילות במשך מאות שנים.
אופציה אחרת להוצאת אזרחות היא על בסיס היסטורי, כמו בפורטוגל וספרד שמכירות בצאצאי היהודים שגורש מספרד לפני מאות שנים, והזכאות מתבססת על הוכחה לקשר כללי לקהילות היהודיות בחצי האי האיברי.
אופציה שלישית היא הוצאת אזרחות על סמך מגורים ממשוכים במדינה מסוימת באיחוד, לעיתים זה מעבר שקשור לעבודה תקופה ארוכה באותה מדינה (רילוקשיין למשל) ובמקרים אחרים מגורים לאחר נישואין לאזרח המדינה.
עם זאת חשוב לציין שבמקרים רבים, מדינות רבות לא מאפשרות החזקת אזרחויות כפולה בהוצאת אזרחות שלא קשורה לקשר דם (כמו סבא וסבתא), והמתאזרח יצטרך לוותר על האזרחות הישראלית שלו.
אופציה נוספת שפותחה בחלק מהמדינות לאנשים שהממון בידם, הוא תוכניות לקבלת אזרחות מקומית על-ידי קניית נכסים או השקעה בעסקים. עקרונית זאת דרך נוחה להשגת אזרחות, אך פחות ברת השגה למרבית האנשים עקב השקעה הכספית הגדולה.
כמו שראינו יש מגוון אפשרויות להוצאת אזרחות, כאשר לרוב האנשים הרלוונטיות ביותר הן אילו שמבוססות שקשורות למוצע משפחתי.
בשנים האחרונות זה רלוונטי גם לישראלים ממוצא ספרדי ולא רק ליהודים ממוצא אשכנזי שנהנו מאפשרות הזאת כבר לא מעט שנים.

מה צריך לעשות כדי להוציא דרכון מאירופה?
כמעט את כל תהליכי האזרחות אפשר לעשות לבד או לחילופין אפשר להיעזר באיש מקצוע מתמחה בתחום כגון עורכי-דין.
אנשים רבים בוחרים בליווי של מומחים ישראלים בתחום האזרחויות, שיכולים לייצג אתכם ולטפל בעיה שעלולה להכשיל אתכם וידעו להכווין אתכם בהתאם לעיתים הם אף מקושרים לאנשי מקצוע נוספים במדינות הרלוונטיות.
מעשית, על מנת להניע את התהליך ולבחון זכאות להוצאת אזרחות, יש להתחיל בתיעוד ומסמכים כמו תעודות לידה, תעודות פטירה, תעודות נישואים וגירושים, תעודות על לימודים במקום, וכל מסמך אחר שתוכלו להביא, אולי אפילו אם נותרו לכם תעודות זהות ודרכונים של הוריכם והורי הוריכם.
מה קורה כאשר אין מסמכים כאלה?
אם לא נותרו מסמכים מקוריים בגלל האירועים ההיסטוריים השונים, או משום שהוריכם והוריהם חשבו שכבר לא יזדקקו להם ולא טרחו לשמר אותם, ניתן לבדוק מול קרובי משפחה אחרים שאולי שמרו מסמכים שרלוונטיים גם לכם.
אם אין גם אצל קרוביכם תיעוד למסמכים, ניתן לאסוף פרטים מההיסטוריה המשפחתית כמו שמות מקורים של בני המשפחה, מקומות לידה והמגורים, זמני עליה ופרטים נוספים שבעזרתם עורכי דין המתמחים בתחום יוכלו לאתר עבורכם את המסמכים הרלוונטיים במדינות המקור.
מה עוד עלינו לדעת על הוצאת דרכון אירופאי?
הוכחת המוצא המשפחתי שלכם הוא שלב ראשון בהוצאת דרכון אירופאי. לאחר שעשיתם זאת חייבים להביא לשגרירות או לקונסוליה את המסכמים יחד עם מילוי הטפסים הנדרשים.
אם בחרתם בליווי מקצועי, התהליך יהיה פשוט יותר משום שע"י יפוי-הכוח שנותנים למייצג שלכם, הוא יוכל לעשות את מרבית התהליכים עבורכם.
לאחר הגשת כל המסמכים הרלוונטיים הרשויות של אותה מדינה ייפתח תהליך של אימות הנתונים והמסמכים שהגשתם.
ככל שהגשת המסמכים תהיה מסודרת יותר ותכלול את כל הדרישות מא' עד ת', הסיכוי שיבקשו ממכם מסמכים נוספים, או חלילה ידחו את בקשתכם קטן משמעותית.
האם יש קיצורי דרך בהוצאת אזרחות?
לכל מדינה יש את חוקי ההתאזרחות שלה. בישראל, למשל, יהודים יכולים לקבל אזרחות אוטומטית מכוח חוק השבות והיא אינה נלקחת מהם גם כאשר יש להם אזרחות נוספת או כשהם עוזבים את המדינה.
באופן דומה לכל מדינה באירופה יש חוקים דומים בדבר אזרחות של אזרחים לשעבר שעזבו את המדינה, מרצון או מחוסר רצון.
למעשה הגשת האזרחות עקב מוצא משפחתי יכולה להיות פעמים רבות דרך קלה יותר ממה שאתם חושבים, במיוחד כאשר נעזרים באיש מקצוע שטיפל במגוון גדול של תיקי אזרחות לאותה מדינה.
כן חשוב לדעת שחוקי האזרחות של כל מדינה משתנים במשך השנים, וגם יש הרבה כללים שמשפיעים על הזכאות לאזרחות, כך שכדאי להיעזר באיש מקצוע, או לפחות לעשות עבודה בדיקה מעמיקה לפני התחלה רשמית של תהליך ההתאזרחות.
אוקיי, מה עכשיו?
רוצים מידע נוסף וספציפי יותר? צפו במדריכים שלנו להוצאת דרכון אירופאי לפי מדינה: