ורשה, בירת פולין
המדריך להוצאת אזרחות פולנית
החל משנת 2004 הפכה פולין לחברה באיחוד האירופאי מה שפתח פתח למאות אלפי ישראלים בעלי שורשים פולנים אפשרות להוציא אזרחות פולנית ולהפוך לאזרח אירופאי.
המאמר הזה אינו תחליף לייעוץ משפטי, אך ננסה לתת רקע כללי על זה מי זכאי לאזרחות פולנית, מה היתרונות של אזרחות פולנית ומה התהליך שצריך לעבור על מתנת לקבל אזרחות פולנית.
יתרונות דרכון פולני
קבלת אזרחות פולנית טומנת בחובה כמה יתרונות חשובים, בעיקר עקב העובדה שפולין היא חברה באיחוד האירופאי.
מגורים – בתור אזרחים פולנים תהיו רשאים לגור בכל רחבי מדינות האיחוד האירופאי באופן קבוע.
עבודה ורילוקשיין – תוכלו לעבוד באופן קבוע בכל רחבי האיחוד האירופאי בצורה חוקית וללא מגבלת זמן.
נדל"ן והשקעות כאזרחים פולנים תהיה לכם גמישות גדולה יותר ופחות מגבלות חוקיות שנוגעות בהשקעות במיוחד בתחום הנדל"ן.
לימודים אקדמיים – תוכלו ליהנות מהעדפה בקבלה למוסדות אקדמיים באיחוד וזכאות למגוון מלגות לימודים.
חופש תנועה – אפשרות לנוע בכל רחבי האיחוד האירופאי ומדינות החברות בהסכם שנגן גם כאילו שאינן באיחוד (כגון נורבגיה ושוויץ).
הגנה קונסולרית – קבלת הגנה קונסולרית ע"י קונסוליות אירופאיות במקומות בהן אין קונסוליה ישראלית או פולנית.
בנוסף לכל אלו אפשר לציין שעל מנת להוציא אזרחות פולנית על סמך שורשים משפחתיים, אין צורך בידיעת השפה הפולנית ואין דרישה למגורים במדינה תקופה כלשהי.
רקע על פולין
פולין היא רפובליקה דמוקרטית השוכנת בחלקו המזרחי של מרכז אירופה וגובלת עם ליטא, בלארוס ואוקראינה במערב, סלובקיה וצ'כיה בדרום וגרמניה במערב.
פולין היא בעלת היסטוריה ארוכת שנים, כאשר כבר לפני מעלה 1000 שנה נוסדה המדינה הפולנית.
בפולין מתגוררים כיום מעל 38 מליון תושבים ושטחה 313 אלף קילומטרים רבועים (בערך פי 15 ממדינת ישראל) ומורכבת מ-16 פרובינציות כאשר בראש כל אחת מהן אומר מושל שממונה ע"י הממשלה ובצדו מועצה הנבחרת ע"י התושבים.
פולין הפכה לחברה באיחוד האירופאי החל משנת 2004.
הקהילה היהודית בפולין
כמו שפולין היא מדינה עם היסטוריה ותיקה, כך גם הקהילה היהודית שבה עם היסטוריה של מעל אלף שנים והיתה אחת מהקהילות הגדולות והחשובות של היהודים באירופה ובעולם כולו.
במהלך המאות 16-10 היגרו יהודים רבים לפולין מרחבי אירופה משום שלטון סובלני יחסית, יהודים מאזורים קרובים באירופה ואף מאזורים מרוחקים כמו ממגורשי ספרד ופורטוגל להגיע לפולין.
עד סוף המאה ה-19 חלק ניכר מהיהודים גרו בעיירות יהודיות (שטייטלים) בהם שפת הדיבור הנפוצה היתה יידיש, חלק גדול מהם חרדים וחסידים. בהמשך עוד יהודים התגוררו בערים, חלק גדול מהם חילונים עד שבערים מסוימות עשרות אחוזים מתושבים העיר היו יהודים והיוו את רוב הסוחרים בה (מקור).
לפני מלחמת העולם השניה מנתה הקהילה כ-3.4 מליון תושבים, רובם נספו בשואה. לאחר המלחמה חזרו לפולין פליטים יהודים רבים אך במשך השנים רובם היגרו למדינות שונות, חלק גדול מהם למדינת ישראל.
כיום מונה הקהילה היהודית בסביבות עשרת אלפים יהודים ומספרים גדולים יותר של פולנים בעלי שורשים יהודים. כיום פולין משמרת בתי כנסת ומבנים הקשורים ביהדות פולין, חלקן, אליהם מגיעים גם תיירים.
הקהילה היהודית בפולין
כמו שפולין היא מדינה עם היסטוריה ותיקה, כך גם הקהילה היהודית שבה עם היסטוריה של מעל אלף שנים והיתה אחת מהקהילות הגדולות והחשובות של היהודים באירופה ובעולם כולו.
במהלך המאות 16-10 היגרו יהודים רבים לפולין מרחבי אירופה משום שלטון סובלני יחסית, יהודים מאזורים קרובים באירופה ואף מאזורים מרוחקים כמו ממגורשי ספרד ופורטוגל להגיע לפולין.
עד סוף המאה ה-19 חלק ניכר מהיהודים גרו בעיירות יהודיות (שטייטלים) בהם שפת הדיבור הנפוצה היתה יידיש, חלק גדול מהם חרדים וחסידים. בהמשך עוד יהודים התגוררו בערים, חלק גדול מהם חילונים עד שבערים מסוימות עשרות אחוזים מתושבים העיר היו יהודים והיוו את רוב הסוחרים בה (מקור).
לפני מלחמת העולם השניה מנתה הקהילה כ-3.4 מליון תושבים, רובם נספו בשואה. לאחר המלחמה חזרו לפולין פליטים יהודים רבים אך במשך השנים רובם היגרו למדינות שונות, חלק גדול מהם למדינת ישראל.
כיום מונה הקהילה היהודית בסביבות עשרת אלפים יהודים ומספרים גדולים יותר של פולנים בעלי שורשים יהודים. כיום פולין משמרת בתי כנסת ומבנים הקשורים ביהדות פולין, חלקן, אליהם מגיעים גם תיירים.
תהליך הוצאת אזרחות הפולנית
תהליך הוצאת האזרחות הפולנית כוללת כמה שלבים כאשר כל שלב נבנה על השלב שקודם לו. כך ניתן לבדוק היתכנות להוצאת האזרחות תוך השקעת סכומי כסף קטנים יחסית.
נתחיל מהבנה של מי זכאי לאזרחות פולנית:
זכאות לאזרחות פולנית
בהתאם לחוק ההתאזרחות הפולני ישנם מספר אפשרויות לזכאות לאזרחות. למרבית הישראלית בקשת האזרחות מתבססת על בקשה של קשר דם לאזרחים פולנים לשעבר, לרוב מדובר בסבא וסבתא או בהורים שהיו אזרחים פולנים ועלו לארץ.
למעשה במקרים רבים גם אנשים שנאלצו לוותר על האזרחות שלהם בזמן העלייה לארץ (תקופת השלטון הקומוניסטי) עדיין זכאים לבקש בחזרה את האזרחות עליה נאלצו לוותר.
דבר זה חשוב משום בחוק הפולני על מנת שתקבלו אזרחות, יש צורך שכל הדורות לפניכם יהיו אזרחים, מה שאומר שצריך קודם כל להוציא אזרחות עובר סבא/סבא לאחר מכן עבור ההורה ואז עבורי. (במידה וקרוב משפחתיכם כבר אינו בן החיים, יש להנפיק במשרד הפנים הישראלי תעודת פטירה)
הזכאות לאזרחות משתנה בהתאם לשנים, מי זכאי?
הזכאות מתבססת על חוק האזרחות הפולני, שעבר כמה גלגולים (כאן פירוט)
אזרח פולני שעזב את פולין בין 1920 לשנת 1951 שלא שירתו בצבא זר (כולל צה"ל) לפני ינואר 1951, או אזרחית פולנית שעזבה באותן שנים ובעלה לא שירת בצבא, או קטין שאביו לא שירת בצבא.
מי שעזב את פולין אחרי ינואר 1951 עד אוגוסט 1962 ולא ויתר על אזרחותי הפולנית.
מי שעזב את פולין לאחר אוגוסט 1963.
בואו נראה מהם השלבים העיקריים בתהליך האזרחות.
שלב א' – השגת תעודת לידה ומסמכים
בשלב הראשון נתחיל מבירור סטטוס והזכאות לאזרחות של האזרח הפולני לשעבר שעלה לארץ. כדאי להתחיל מבירור משפחתי בדבר מקום הלידה והמגורים בפולין.
כמו כן יש לאסוף כל מסמך רשמי פולני, ומיוחד תעודת לידה ומסמכים מזהים (אם יש), שיכולים לעזור לנו בבקשת האזרחות בהמשך. במרבית המקרים משום מעבר לישראל עקב המלחמה, וגם עקב מרוצת השנים, לרבים קיימים מעט מאוד מסמכים.
אם נעזרים בייעוץ מקצועי, יעזרו לכם להשיג להשיג את המסמכים בארץ ובמידת הצורך גם בפולין עצמה בפולין בעזרת אנשי קשר שעובדים איתם.
שלב ב' – בירור סטטוס האזרחות או הזכאות לאזרחות
לאחר הבירור שעשינו בירור באילן היוחסין המשפחתי שלנו והשגת כל המסמכים הרלוונטים לתהליך הוצאת אזרחות פולנית, מגיע השלב שבוא מבררים האם יש זכאות לאזרחות.
כפי שהוזכר למעלה, קיימים מספר חוקים שמטילים מגבלות עם על אזרחים לשעבר שעזבו או נאלצו לעזוב את פולין להשיב את אזרחותם, יעוץ עם מומחה בתחום יכול להבהיר לעזור לנו להבין את הזכאות שלנו לאזרחות ובדלק את הסטטוס בפועל (במידה ועדיין קיימת האזרחות מעשית) מול הרשויות הפולניות.
בפגישה אפשר לבדוק את כל המידע ותיעוד המסמכים שעשינו בשלב א', ובמידת הצורך ייתכן ויבקש ממכם להשיג מידה ופרטים נוספים על הרקע המשפחתי הפולני. במידה ואתם עומדים בתנאים הבסיסים לזכאות לאזרחות פולנית אפשר להמשיך לשלבים הבאים.
במידה ואין לכם גישה למסמכים בשלב הזה המייצג שלכם (עו"ד או אחר) ידאג להשגת תעודת הלידה המקורית ומסמכים רלוונטים נוספים להגשת הבקשה עבורכם.
במסגרת התהליך מאתרים בארכיונים של העיר בה נולד בן משפחתינו (הסבא, הסבתא או ההורים) מסמכים כמו תעודת הלידה ותעודת הזהות. לעיתים התהליך לוקח זמן רב היות וחלק גדול מהארכיונים הפולנים נפגעו בתקופת מלחמת העולם השנייה.
שלב ג' – קבלת אישור נוטריוני והגשת המסמכים
לאחר שאנחנו מחזיקים את כל המסמכים הנדרשים, נתרגם את כל המסמכים לשפה הפולנית ולאחר מכן לאישור נחתום אותם באישור אפוטסיל שהוא אישור רשמי מוכר בינלאומי על אמיתות המסמכים שאנו מגישים.
לאחר שכל המסמכים מוכנים ומתורגמים, יש להגיש אותם, יש שתי דרכים עיקריות להגשת של הבקשת האזרחות לרשויות הפולניות:
הגשת המסמכים בשגרירות בישראל
הדרך הראשונה להגשת בקשת אזרחות פולנית היא באמצעות הגשת המסמכים והקשה לאזרחות בשגרירות בישראל (או במדינה בה אתם נמצאים).
היתרון – יש חסכון מסוים בעלויות משום שאין צורך להיעזר באיש קשר בפולין להגשת הבקשה ויכולה להתאים למי שמגיש את הבקשה בעצמו.
החסרון – של הדרך הזאת היא בכך שהשגרירות בישראל למעשה שולחת את המסמכים לפולין ובאופן כללי תלויים בעומס שיש בשגרירות וכמות הבקשות שממתינות שם כך התהליך יכול להתארך במספר חודשים ואף אף הרבה מכך.
כמו כן משום שיש עוד גורם בדרך (השגרירות), יש יותר קושי לעקב אחרי מצב הבקשה.
הגשת המסמכים ישירות בפולין
ניתן להגיש את המסמכים ישירות בפולין, למעשה למשרד מושל הפרובינציה הרלוונטי בפולין.
היתרון – בדרך הזאת תהליך הבדיקה ואישור האזרחות מהיר משמעותית משום שאין תלות בעומס בשגרירות ובזמן שלוקח לשגרירות לשלוח את המסמכים לפולין כמו כן, יש קשר ישיר ויש יכולת טובה יותר לעקב אחר מצב הבקשה.
החסרון – פחות מתאים מתאים להגשה עצמאית בגלל שנדרש איש קשר בפולין שייצג אותך ויגיש את המסמכים, דבר שגם יכול להוסיף עלויות נוספות.
לאחר שהמסמכים מתקבלים בפולין ישנו תהליך וידוא אמיתות המידע על ידי השלטונות, משך התהליך משתנה אך בערכה גסה יכול לקחת כחצי שנה עד שנה וחצי בהגשה בארץ ובערך כחצי מכך בהגשה בפולין.
לאדם שכבר שזכאות משפחתו אושררה כבר בעבר (אזרחים כבר) התהליך מהיר בהרבה וצפוי לקחת כחודש-חודשיים (בהגשה בפולין).
שלב ד' – קבלת האזרחות והוצאת דרכון
השלב האחרון בתהליך הוצאת אזרחות פולנית היא אישור הבקשה ע"י הרשויות הפולניות, זאת לאחר שהן בדקו את כל המסמכים המצורפים לבקשת האזרחיות ואימתו את הזכאות שלכם.
במידה ונעזרתם באיש אמין ומקצועי שדאג שכל המסמכים הנדרשים נמצאים, ושאתם עומדים בכל סעיפים החוק, הסיכוי לקבלת האישור החיובי גבוה מאוד, בפועל מתבטא בקבלת תעודת אזרחות פולנית שמעידה שאתם מחזיקים באזרחות פולנית, מזל טוב!
הוצאת דרכון
לאחר קבלת תעודת האזרחות הפולנית החדשה שלכם, זה הזמן להוציא דרכון פולני כדאי שתוכלו לשבת לבד בחושך במדינות שונות ברחבי העולם
על מנת להוציא דרכון פולני, צריך לקבוע תור להגשת המסמכים להוצאת דרכון פולני בשגרירות הפולנית בתל אביב. כמו בכל הוצאת דרכון אירופאי, הבקשה דורשת מילוי פרטים אישים, צירוף תמונות פספורט וטביעת אצבע.
עד מתי צפוי החוק האזרחות הפולני בתוקף?
נכון לעכשיו אין לחוק הפולני מגבלת זמן, אך המדינה הפולנית ככל מדינה, רשאית לשנות את מדיניות חוקי האזרחות שלה בהתאם לשינויים פנימיים או חיצוניים.
לפי דוגמאות מחוקי הגירה במדינות שונות, חוקי התאזרחות יכולים להשתנות פעמים רבות להיות אף קשים יותר (כמו למשל דרישה לידיעת שפה או מגורים במדינה) או להיות מבוטלים כליל.
החוק הנוכחי להוצאת אזרחות על סמך קשר משפחתי מקל למדי – אין דרישות שפה ואין דרישות מגורים אלא רק על הוכחת קשר משפחתי לאזרח או אזרח לשעבר.
לכן, אם אתם מעוניינים להוציא אזרחות פולנית כדאי לנצל את התנאים בחוק הנוכחי.
כמה עולה להוציא אזרחות פולנית?
כמו שראינו תהליך הוצאת האזרחות הפולנית דורש התעסקות ביורוקרטית לא קטנה, במיוחד במקרים שחסרים מסמכים או שהזכאות לאזרחות לא ברורה לגמרי.
מי שבוחר לעבור את התהליך בעצמו ללא סיוע של איש מקצוע עלול לעשות טעויות שעלולות לבזבז זמן יקר, ולכן למעט אם יש לכם ממש חיבה למסמכים או הרבה זמן פנוי, מומלץ לקחת עו"ד רציני שייצג אתכם ויחסוך לכם חלק גדול מכאבי הראש.
העלויות תלויות במורכבות התיק וכמובן במשרד המיצג, כאשר טווח מחירים נפוץ יהיה 10 עד 14 אלפים ₪ שאמורים לכלול את השגת כל המסמכים הישראלים והפולנים, תרגום, אישורים נוטריונים ומילוי והגשת הטפסים בשגרירות.
צריך לזכור שני דברים: לרוב הסיכון נמוך להשקעה משאבים היא נמוכה יחסית, גם עם לוקחים מישהו שייצג אותך חשוב לסכם איתו תשלום בשלבים, אם במהלך הדרך רואים שאין זכאות אין תשלום על המשך התהליך.
גם התהליך בשלבים הראשונים הוא מהיר יחסית ולוקח שבועות עד חודשים ומי שמייצג אותך דואג לרוב העבודה כך שהשקעת הזמן שלכם היא מצומצמת.
דבר שני, בהתחשב בכך שהאזרחות הפולנית היא אזרחות אירופאית, ניתנת לכל החיים ואף מאפשרת הורשה שלה לילדים, מדובר בעלות לא משמעותית ביחס לתועלת שניתן להפיק ממנה.
הנחה למשפחות
כמו מרבית המקרים של הגשת אזרחות זרה, ניתן להוזיל עלויות כאשר מגישים בקשת אזרחות ביחד. זאת משום שבניית התיק והייצוג לבני משפחה קרובה הוא כמעט זהה וחוסך משאבים למייצג שלכם ובהתאם גם לכם. בנוסף אם יש לכם ילדים מתחת לגיל 18, הטיפול בהם יהיה מוזל משמעותית.
בכל אופן מדובר לרוב הנחה משמעותית שיכולה לחסוך אף אלפים שקלים לאדם.
הנחה נוספת לפונים דרך האתר
עוד אפשרות לקבל הנחה נוספת לפנות לבירור זכאות לאזרחות פולנית בחינם בטופס הפנייה בעמוד הזה, ולקבל שיחת יעוץ חינם לבדיקת היתכנות להוצאת האזרחות.
במידה ובבדיקה הראשונית נראה שיש בסיס להתחלת התהליך להוצאת האזרחות, תזכו להנחה בלעדית של 300 ₪ לכל בן משפחה (בנוסף להנחה הרגילה לבני משפחה) מהמחיר שהייתם מקבלים ללא פניה דרך האתר.