החיים באירופה קורצים לרבים מאתנו. אירופה היפה, הבטוחה מבחינה ביטחונית (ביחס לישראל), השופעת במים, בתרבות עשירה, באנשים מנומסים (לפחות יותר מאשר בישראל), בהיסטוריה מרתקת, באוכל טוב ובשפע אתרים ואטרקציות, מציעה איכות חיים גבוהה ביותר. כמובן שאיכות החיים תלויה במדינה אליה עוברים, אך בסך הכל ניתן לומר שמעבר למדינות שונות באירופה יכול בהחלט לשפר את איכות החיים של הישראלי הממוצע.
סיבה נוספת שהופכת את המעבר למדינות אירופאיות שונות לכדאית, היא התנאים להם זכאים היולדות והאבות ברחבי אירופה. במאמר זה נבחן את תנאי חופשת הלידה ב- 5 מדינות שונות ברחבי אירופה.
חופשת הלידה – האם הדשא של היולדת ירוק יותר באירופה?
1. שוודיה
האימהות והאבות שמתגוררים בשוודיה יכולים ליהנות מ-480 ימים של חופשת לידה. מדובר על 480 ימים שיכולים להתחלק ביניהם. במהלך ימות החופשה יקבל ההורה שנשאר בבית שכר בגובה של 80% משכרו. נוסף על 480 הימים, מקבלות היולדות עוד 18 ימי חופש. האבות מקבלים תשלום מלא עבור 10 ימי חופשה ופי שניים במקרה שנולדים להם תאומים. את ימות החופשה יכולים האבות לממש בחודשיים הראשונים ללידה.
כמו כן, יכולות הנשים ההרות להתחיל את חופשת הלידה 7 שבועות בטרם הלידה – כמו בישראל, והן יכולות לצאת מוקדם מהעבודה לצורך השתתפות בשיעורי הורות. אם לא די בזאת, יכולים ההורים לקחת חופשה בלי לקבל שכר עד שהתינוק בן שנה וחצי.
2. ליטא
חופשת הלידה בליטא נמשכת 18 שבועות. על 18 השבועות הללו מקבלת היולדת תשלום מלא. היולדת יכולה לקחת חופשת לידה למשך שנתיים. במקרה שהחופשה נמשכת עד שנתיים, תקבל היולדת משכורת חלקית. חופשת הלידה של האבות בליטא נמשכת 4 שבועות, עבור שבועות אלו מקבלים האבות משכורת מלאה. כמו כן, מקבלים ההורים 156 שבועות נוספים. את השבועות הללו הם יכולים לחלק ביניהם כאשר האפשרות היא לקבל משכורת מלאה עבור השנה הראשונה או לחלופין – 70% מהשכר לשנתיים הראשונות.
3. איסלנד
היולדות במדינת איסלנד נהנות מחופשת לידה שנמשכת 9 חודשים. במהלך 3 החודשים הראשונים, שני ההורים זכאים לקבלת חופשה והם אינם יכולים להעביר את התקופות אחד לשנייה. במהלך 3 החודשים הבאים הם יכולים להחליט מי מהם יצא לעבוד ומי יישאר בבית. במסגרת החופשה מקבלים ההורים 80% ממשכורתם.
4. איטליה
חופשת הלידה שניתנת באיטליה נמשכת 5 חודשים. במשך כל החודשים הללו מקבלת היולדת משכורת מלאה. 20% מהמשכורת משולמת ליולדת ממקום העבודה ו-80% מהמשכורת משולמת מהממשלה. חופשת הלידה יכולה להתחיל חודשיים בטרם הלידה ובמידה שהוחלט להקדים את החופשה, יקוזז משך החופשה המקדימה מ- 5 החודשים. האבות האיטלקים מקבלים תשלום מלא על 2 ימי חופשה. בשנה הראשונה יכולה חופשת הלידה לקבל הארכה של 6 חודשים לכל היותר לאם ו-7 חודשים לכל היותר לאב. ב- 6 החודשים הראשונים ניתנת להורים 30% ממשכורתם, לאחר מכן, לא ניתן להם תשלום.
5. דנמרק
חופשת הלידה מתחלקת בין הנשים והגברים ועומדת על 52 שבועות. החופשה מתחילה 4 שבועות בטרם הלידה. לאחר מכן, נשארת האם בביתה למשך 14 שבועות כאשר האב זכאי לחופשה של שבועיים. את יתר החופשה – 32 שבועות, יכולים ההורים לחלק ביניהם. ההורים יכולים גם להאריך את חופשת הלידה ב- 32 שבועות נוספים. במידה שההורים מאריכים את החופשה, הם יקבלו סכום נמוך יותר.
ומה נשאר לנו לומר?
רק ששווה לצאת לחופשת לידה באירופה.